Minden ember a születésével egyidejűleg elindul a Vízszintes útján.

Az idő és az évek kérdése: megszületni, növekedni, fejlődni, családot alapítani, megöregedni, meghalni – mindez kizárólag a Vízszinteshez tartozik. Az iskoláink, végzettségünk, címek, rangok, anyagi javaink, életeseményeink szintén idetartoznak. Ez a Vízszintes Út nagyon is hétköznapi és általánosságban elmondható, hogy „másolással” haladunk rajta.

Nyilvánvaló, hogy a Függőleges Út teljesen különbözik ettől. Itt az idő fogalma nem létezik.
A Függőleges Út alapvető jellemvonása az önmagunkon való belső munka. Természetesen ez egy pszichológia munka és arra a fejlődésre utal, ami belül zajlik a külső események hatására.

Az emberek általában gépiesen gondolkodnak és reménykednek, hogy a dolgok idővel majd jobbra fordulnak. De ez a gépies remény nem használ semmit. Az, aki megtanulja átalakítani a gépies reakcióit, tulajdonképpen a Függőleges Útra tér.

A Vízszintes Úton tehát mindig rajta vagyunk, mindig történik, de a Függőleges Útnak csak a lehetősége áll fenn.

Munkámból adódóan nagyon sok élettörténetet hallgatok meg, melyek szinte minden esetben csak a Vízszintes Út történései. Gábor bácsi, aki életének már jócskán második felében jár, minden alkalommal, keserves világfájdalommal ez arcán lép be az irodámba. A története az, hogy: ő az élete során három házat is felépített, mégsem kapta meg azt a tiszteletet és elismerést, ami illeti.Felesége elvált tőle, gyermekei eltávolodtak, barátai elmaradtak, magányos és számtalan betegséggel küzd.
A teljesítmény, ami ma oly fontos mérőeszköz, a Vízszintes Út mérője. Három házat felépíteni, az bizony az nem kis teljesítmény. Rengeteg időt, erőt igényel és sok áldozattal jár. De milyen emberré vált e közben Gábor bácsi? Egy csalódott, megkeseredett, követelődző, folyton panaszkodó, unalmas, beteg öregemberré. Az öregsége nem annyira az évek számára írandó, mint inkább arra, ahogyan az életét élte és most is éli. A Függőleges Útról nem volt tudomása, nem említette neki senki…..én meséltem neki erről, de lehet, hogy már későn…

A két Út bennünk egy keresztet alkot és minden pillanatban abban állunk.
A mit érünk el Vízszintes és  eközben milyen emberré válunk Függőleges Út keresztjében….de sajnos ennek alig  vagyunk  tudatában.

 

 

Forrás: Samael Aun Weor Forradalmi Pszichológia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Forrás: Samael Aun Weor Forradalmi Pszichológia